23-12-2010

Contemplating the if's of time

Monorojo stelt zichzelf graag vragen over tijd. Waarom gaat het zo snel voorbij? Wat zegt Opa over tijd? Waarom mis ik vroeger? Dat soort vragen. Binnen twee contexten heb ik daar een mening over. Enerzijds, iets wat ik ooit heb gezien of gelezen, is dat tijd gekoppeld is aan hoe oud je bent. Iemand van 5 jaar oud ervaart een dag langer dan iemand van 70 jaar. Die ene dag is immers een relatief groot gedeelte van het totale leven van de 5-jarige. Logisch lijkt me, de bron weet ik niet meer, hoewel ik neig naar Discovery Channel. Iemand? 

Toen ik op reis in Porto samen met mijn vriendin na 5 dagen het gevoel had alsof ik al drie weken op pad was stelde ik mezelf (ons) de volgende vraag: "Huh, pas 5 dagen hier dat kan haast niet? We hebben zoveel gezien, gedaan en meegemaakt! Het lijkt alsof we al drie weken in Porto zijn". Weer een vraag over tijd dus, maar wat in reiscontext een nieuwe lading kreeg. 

Kwam het niet omdat we zo intens hadden geleefd de laatste dagen en zoveel hadden gezien? Iets wat ik herken van mijn trekkings in Nepal waarin dagen razendsnel voorbij gingen en waar elke dag een nieuwe belevingswaarde had. Q: Waarom leek het alsof ik al drie weken op reis was terwijl ik pas 5 dagen in Porto was? 

A: In alle nederigheid geloof ik dat hoe meer NIEUWE herinneringen je aanmaakt hoe langer het lijkt dat de tijd duurt. Wellicht dat Einstein, relativiteit en onderbewustzijn een rol spelen, maar daar gaan we nu niet op in. Mijn stelling is dat wanneer je veel verschillende en vernieuwende dingen beleefd dat je dan langer leeft. Veel mooie en veel verschillende herinneringen aanmaken dus. Dat is nog eens een pensioen opbouwen. Mijn advies daarom: reis en ontdek er zoveel mogelijk op los. Voor je het weet is het game over. Iemand een andere invalshoek? Ik ben benieuwd.   

16-12-2010

Skip the middleman

Ik pleit er al jaren voor. Duurzaam toerisme start onder meer met direct selling aan de reiziger. Dus de lokale agent in een ontwikkelingsland, die nu de reis moet samenstellen voor een reisorganisatie in Nederland, die direct aan de reiziger verkoopt. De marge van de reisorganisatie in Nederland valt daardoor weg, marge voor lokale ondernemer is hoger en reiziger betaalt waarschijnlijk minder (afhankelijk van ticketprijzen).

Dat het er van zou komen wist ik al, zeker met het ook op social media wat op den duur wordt ingezet door lokale ondernemers. Iets wat we in Nepal hebben gestimuleerd met Monorojo. 

Ik lees zojuist dat er een nieuw label is Tourwizz waar je via de site direct in contact kunt komen met lokale spelers. Een zeer goed initiatief dus wat ik alleen maar kan toejuichen. Dit soort initiatieven zullen het proces alleen maar versnellen. Ik verwacht echter nog wel dat de komende tien jaar, zeker ook met het oog op vergrijzing, het huidige model blijft bestaan. 

Het is wel zaak voor touroperators in Nederland om nu al te kijken naar de rol van social media voor hun.  Wat kunnen begeleiders doen? Wat kunnen de reizigers betekenen in dit kader? Hoe ga ik mijn producten aanpassen? Welke online niches zijn er? Ik verbaas me soms in hoeverre informatie niet gedeeld wordt door touroperators. Juist het delen hiervan en dat koppelen aan nieuwe en interessante content kan ze op lange termijn doen overleven is mijn indruk. Of zie ik dat verkeerd en zullen de grote delers het blijven bepalen volgens huidig model?


06-12-2010

Contemplating Facebook & Wordpress


Vraag me steeds weer af wat de beste oplossing is voor de integratie van Facebook en Vakantierecept (Wordpress). Het is van belang dat lezers een reactie kunnen geven, mee kunnen doen en dat de discussie in ieder geval de mogelijkheid heeft om te ontstaan, dat staat vast. Maar waar ik ook naar op zoek ben is een vivid Facebook pagina van Monorojo waar straks meer dan alleen verhalen van Vakantierecept op komen. Daar moet interactie zijn zeg maar.

Voorbeeld van een import van je Wordpress blog in je Facebook vind je op Wordpress TV. Handig. Er zijn echter meer plugins en Involver heeft een mooi platform ontwikkelt waarin ook andere sites en de iPhone worden gekoppeld bovendien kun je hier ook e.e.a. meten. De groei van Facebook gaat de komende tien jaar gewoon door. Er blijven nieuwe en niche start ups komen. It all narrows down finally, maar Facebook dendert door dat is een gegeven. Gebruiken dus dat is essentieel. Dat Google ergens in de lente met GoogleMe komt dat is schattig, maar die slag is al verloren. Inzetten op das gesicht dus. Of iemand moet met een heel andere tip komen?





03-12-2010

Endemol, Foursquare & Mobile Travel

Gisteren werd bekend gemaakt dat Endemol samen met Foursquare gaat werken aan een TV programma. Waarschijnlijk binnen een bestaand format. Ik hoop echter op een nieuw reisformat waarin we elementen terug kunnen zien van Mobile Travel. Als ze een beetje creatief zijn kunnen ze alle kanten op. 

Ik heb één concept geschreven voor een mobile reisspel in Thailand waarin informatie, tips en opdrachten per team (MVO bedrijven had ik voor gekozen) werden geformuleerd via sms. Dat is nu een jaartje of vier geleden en was de start van het label Mobile Travel waar ik later samen met Pepsi  mooie dingen mee heb gedaan. Als je ziet hoe snel de mobiele mogelijkheden zijn verandert. Toen was sms toegankelijk en gps al vernieuwend. Nu kun je zo'n beetje alles. Getuige mijn artikel over Layar. In dat kader by the way, dit kreeg ik op mijn Facebook - erg cool: 


Ik hoop dus op een nieuw reisformat in spelvorm waarbij de mobiele telefoon gaat zorgen voor coole opdrachten in een real life wereld. In het begin zal dit nog in de Westerse wereld worden aangeboden (zoals filmpje), maar in een later stadium gaan we met deze technologie hopelijk ook naar echte avontuurlijke landen. Tegen die tijd zullen touroperators zich inmiddels ook wat verder hebben gemengd in de mogelijkheden van social media en smart phone technologie dus die kunnen daar dan ook een rol in spelen. Maar voordat die logge conservatieve organisaties zover zijn...Wat dat betreft heeft een kleine starter misschien wel meer kans.

Tijdens het project met Xplore in Nepal hebben we één van de NHTV studenten de opdracht meegegeven om opdrachten te formuleren in Kathmandu voor dergelijk spel en om dit te testen met een groepje. Dit is goed gegaan, maar we hebben het helaas niet mobiel kunnen testen op een groep reizigers. Ik vond het in ieder geval toen al een geweldig concept om aan te werken en ik moet eerlijk zeggen dat in deze tijd van mobiele mogelijkheden het weer begint te kriebelen. Niet in de laatste plaats door Layar en de samenwerking tussen Endemol met Foursquare. Ik zet in om te starten met La Ruta Maya. Tombes van het spel Copan hebben me namelijk alweer op wat ideetjes gebracht. 

01-12-2010

Status Vakantierecept


Een goede website bouwen duurt altijd langer dan gepland. Tenminste dat is mijn ervaring. Een voordeel daarbij, wat gelijk ook een nadeel is, is dat er steeds weer kleine aanpassingen worden gedaan die het steeds weer nét ff iets beter maken. Afijn, ik ga ervan uit dat de site deze maand online staat. Ik ben wel klaar met de dummy. Zou ook aansluiten op mijn koffie-onderzoek in Breda.

Voordeel van Vakantierecept t.o.v. andere websites is dat het een onderscheidend karakter heeft. En de content die daarbij hoort is, zoals eerder aangegeven, gevoeliger voor social media. Betekent eigenlijk dat ik inzet op Likes en (Re) tweets i.p.v op ouderwetse linkbuilding. Door Vakantierecept, en in een later stadium ook via Reismuziek, kun je laten zien wie je bent. Van radicaal eten in Peru tot diepgaande sounds van Radiohead in de Himalaya. Laat zien waar je bent geweest, wat je cool vindt, wie je bent en wat jij leuk hebt gevonden.

Het is misschien een risico, maar het online landschap verandert. Social media gaat zo verschrikkelijk hard en content wordt steeds belangrijker. Dus ook met het ook op SEO. Ik ga ook niet teveel inzetten op rankings.  Ik blijf bij de basis van de content die gewoon goed / bijzonder moet zijn. Bovendien sluiten reizen, muziek en eten & drinken ook aan bij wie ik ben en wat ikzelf ook leuk vind. Dat is nog het belangrijkste! Jezelf blijven en doen wat je wilt doen. Ook online dus

24-11-2010

Contemplating Layar


Zit afgelopen weken steeds meer te denken over Layar en welke mogelijkheden het biedt, maar belangrijker nog, voor mij dan, welke mogelijkheden het kán bieden. Juist nu het bedrijf nog jong is. 

Natuurlijk redeneer ik vanuit een leisure n travel point of view. Ik denk bijvoorbeeld ook aan layars voor  UNESCO. Voor Mobile Travel hebben we een reisspel (Thailand) gemaakt met opdrachten die via sms binnen kwamen. Daar is Layar uitermate geschikt voor. Los daarvan is het natuurlijk ook interessant op kleinere schaal. Denk aan city-marketing waar gemeentes altijd wel een potje voor hebben. Gebeurt ook wel, maar is allemaal nog pril. Ander point of interests zijn events en concerten. Zijn ook al layars voor gemaakt, maar deze zijn vooral informatief van opzet. Kan nog dynamischer. Of niet?

Afijn, ik heb door het Mobile Travel project, Layar vanaf het begin gevolgd en heb gezien hoe hard ze groeien. En het einde is nog lang niet in zicht. Wie 'iets' wil doen met mobiele telefonie of eraan denkt om een applicatie te ontwikkelen, check Layar eens en brain raak over de mogelijkheden. Is zeker de moeite waard.


23-11-2010

Koffieonderzoek in Breda

Ik ben inmiddels enkele weken bezig met het koffie-onderzoek in Breda. Het is simpel. De vraag is: 

Hoe smaakt het bakkie koffie in de horeca van Breda? 

Ik doe dit onderzoek naar aanleiding van Vakantierecept. Ik heb inmiddels wereldwijd verschillende bakkies gedronken en soms was het alsof je ruwe olie dronk, maar soms was het ook overheerlijk. Koffie drink je altijd en overal dus is het iets wat goed past bij Vakantierecept. Bovendien is het een leuk onderzoek waar mensen die Breda bezoeken (en Bredanaars natuurlijk) ook nog iets aan hebben. 

Ik ga dus dagelijks naar één horeca gelegenheid met mijn thermometer, camera en laptop om daar een bakje koffie te drinken. Ik ben een echte koffieliefhebber dus vind ik het ook leuk om te doen. Ik kijk in het onderzoek ook naar andere factoren behalve smaak.

Maar, ben ik wel de juiste man om deze test uit te voeren? Smaak is persoonlijk dus per definitie is ook dit onderzoek niet objectief. In my defence echter: Met mijn wereldwijde koffie-ervaring van Rome tot Himalaya en met 10 jaar horeca ervaring achter de rug heb ik altijd kritisch koffie geproefd. Ik ben bovendien uitgeroepen tot barman van de Jordaan (weliswaar door vaste klanten) en dat kwam echt niet omdat ik alleen goede biertjes kon tappen. Als koffieliefhebbers beschouw ik mezelf daarom als kenner.

De belangrijkste criteria die ik hanteer om tot het beste bakkie te komen zijn:

  • Smaak
  • Temperatuur
  • Geur
  • Prijs
  • Presentatie
  • Service
  • Sfeer

Uiteindelijk is smaak de bepalende factor. Het gaat immers om het beste bakkie. Wanneer het onderzoek precies is afgerond weet ik niet precies. In elk geval in december. To be continued dus.

Afstuderen stagiaires Voettennis

Er zijn vorige maand twee stagiaires afgestudeerd van Hogeschool Rotterdam. Deze twee scherpe en creatieve jongens hebben zich onder andere bezig gehouden met een onderzoek naar het draagvlak voor Voettennis. Ik heb samengewerkt met meerdere studenten, maar aan Joost Heutink en Sergio Giezenberg van de Hogeschool in Rotterdam wil ik toch wat meer aandacht besteden. Ze waren bijzonder ijverig, bereid om mee te denken alsof zij zelf verantwoordelijk waren en hielden haalbaarheid in het vizier.

Daarnaast erg prettig en, zoals ik dat graag doe, informeel maar stevig doorgewerkt. Uiteindelijk resultaat van het onderzoek (waarop ze zijn afgestudeerd) is dat het spel wel degelijk draagvlak heeft. Zowel bij commerciële partijen die zich richten op sport, retail, trainingen en techniek als maatschappelijke organisaties die zich focussen op sport, spel en beweging voor jeugd. De toegankelijkheid van het spel is daarin een van de belangrijkste sterktes. Deze toegankelijkheid geldt ook voor ontwikkelingslanden waarin er geen geld, ruimte of geschikte alternatieven zijn. Ander resultaat is dat het zaak is om te investeren in naamsbekendheid en toernooien. Iets wat momenteel niet kan, maar waar we in de toekomst ons verder op zullen gaan richten. Wellicht dat er zelfs ruimte is binnen reiscontext wat financiële middelen kan genereren.

In elk geval is het een goed en nuttig onderzoek geweest met verschillende praktijkvoorbeelden en samenwerking met uiteenlopende partijen. Van gemeentes tot het bedrijfsleven. We hopen het dan ook zo snel mogelijk uit te kunnen bouwen. Nu nog een investeerder. 

For the record: de toegankelijkheid van voettennis wordt voornamelijk bepaald door:

+ Niet blessuregevoelig (geen contact / geen doodschoppen)
+ Ideaal als hersteltrainig
+ Trainingsvorm, dus ook bij lage opkomst van een voetbaltraining
+ Voettennisveldjes zijn mobiel, makkelijk en snel
+ Weinig ruimte nodig en het is elk moment van de dag te spelen
+ Mogelijkheid om in het spel te improviseren en aan te passen aan het niveau
+ Bevorderen van techniek en motoriek
+ Samenspel, positiespel en coaching
+ Lidmaatschap niet persé nodig
+ Wedstrijdelement
+ Goedkoop in aanschaf
+ Voor alle leeftijden, dus ook zeer geschikt voor ouderen

+ Flexibel. Anytime, anyplace.
+ Clubs kunnen hun leden iets anders bieden
+ Clubs kunnen via toernooien nieuwe leden werven
+ Innovatief
+ Altijd en overal te spelen, op elke ondergrond van 1 tegen 1 tot 5 tegen5.

19-11-2010

De plaat en zijn verhaal

Ik weet nog goed dat ik vroeger op radio Veronica bij 'De plaat en zijn verhaal' altijd onder de indruk was van wat het lied nou eigenlijk betekende. Niet dat ik nu alle nummers begrijp (ik ben Radiohead liefhebber dus dat wordt er niet makkelijker op), maar ik herinner me nog goed dat bepaalde platen meer impact hadden nadat ik het verhaal had gehoord. Verhalen kunnen het verschil maken dus. Is op zich niets nieuws in de marketing, het is bekend dat een (goed) verhaal veel kan doen voor je identiteit.

Vandaar ook dat ik vertrouwen heb in Vakantierecept en Reismuziek. Hier kunnen verhalen gekoppeld worden aan muziek, eten, drinken en reizen. Allemaal aspecten in het leven die er toe doen en die dagelijks aan de orde zijn. Verhalen die mensen kunnen verbinden. Juist omdat het grappig of heel serieus kan zijn. Of dat er geheimen worden onthuld van wat er op reis allemaal is gebeurd. Dat soort zaken kunnen het extra smeuïg en pakkend maken. We geven mensen iets om over te praten en te delen en daarnaast proberen we praktisch te zijn omdat zowel reizen, muziek en recepten goede onderwerpen zijn voor handige tips. Bovendien vertelt jouw muziek- en reissmaak wie je bent en wat je op dat moment voelt (in mindere mate ook eten en drinken). Een cool nummer kan jou ook cool en vernieuwend maken als je deze deelt. Vooral muziek is een sterk gevoelsmedium. Vakantierecept en Reismuziek zijn daarom geen merken, maar vormen een leuk en ludiek weefsel om mensen met elkaar te verbinden. Zeker met het oog op de combinatie van verschillende disciplines die gevoelig zijn binnen social media.

Het is daarmee ook belangrijk dat we influencers kunnen bereiken zodat zij hun bijzondere verhaal kunnen vertellen. Geef een kookblog dus een goede reden om een verhaal te schrijven waardoor ook zij uiteindelijk meer traffic kunnen genereren. En wanneer we zover zijn om offline en online te combineren dan plannen we toch een verrassingsbezoek met internationale hapjes bij whoever is interesting.

Vraag me alleen af in hoeverre we bijvoorbeeld een tool als Google friend connect toevoegen. Als iemand daar een tip voor kan geven?

We starten overigens met Vakantierecept om te kijken wat de reacties zijn. Daarna komt Reismuziek in soortgelijk format.

16-11-2010

Vooral niet f#cken met mensen

Ik bereid me langzaam, maar vooral goed, voor op eventuele sales of leads die voort kunnen komen uit de nieuwe blog die binnenkort online gaat. Vraag ik mezelf: "Vinden mensen het niet lastig als ze met een product worden geconfronteerd om te kopen?"

Ik ben erachter gekomen dat dat helemaal niet lastig is of hoeft te zijn. Het gaat namelijk om iets anders. Mensen begrijpen immers dat je uiteindelijk iets aanbiedt. Waar het om gaat is dat je mensen niet lastig valt. 


Hence, waar moet ik aan denken:

  • Bied datgene aan wat het beste aansluit, niet wat het meeste geld genereert
  • Ben echt
  • Eerlijk en to the point
  • Wees boeiend en / of vernieuwend
  • Probeer lezers niet te foppen
  • Val ze niet lastig met pop-ups of moeilijke banners die content overlappen
  • Geen agressieve manier van producten aanbieden dus
  • Laat ze met rust en verzorg authentieke content waar ze iets aan hebben
  • Bied iets aan waar lezers beter van kunnen worden
  • Denk ook aan de 1001 andere 'dingetjes' 

09-11-2010

Baby's drinken Zonnebrandcrème


Volgens onderzoekers van het ziekenhuis van Basel in Zwitserland zit in 85% van de borstvoeding die vrouwen geven, de scheikundige resten van cosmetica. Vooral de UV filters die voorkomen in zonnebrandcrème komt veel voor.

De onderzoekers hebben getest op cosmetische bestanddelen en de vrouwen waarbij de UV filters werden gevonden bleken inderdaad gebruik te maken van zonnebrandcrème. Het komt dus via het lichaam van de vrouw in de moedermelk terecht. 

Sterk advies van ons dus om niet op zoek te gaan naar de juiste factor zonnebrandcrème. Zeker zwangere vrouwen dus. Maar naar aanleiding van dit onderzoek ben ik ook eens gaan googlen. Hoe zit dat eigenlijk met die zonnebrandcrèmes? Is dat nou slecht voor je of beschermd het? Afijn, het resultaat liegt er niet om. Dit vond ik via TipsGebruikMaar.nl. 

Conclusie: probeer eens om een shirt of lange(re) broek aan te trekken om je tegen de zon te beschermen.  

Update Vakantierecept

Afgelopen zaterdag weer een goede meeting gehad met het Studio 6E3 team bij ons favoriete koffiehuis in Breda Inspire. En inspiratie hebben we gekregen. Enkele nieuwe items en ideeën zullen worden toegevoegd aan de nieuwe website Vakantierecept  Een van de ideeën die werd geopperd en waar ik enthousiast over ben is om mensen die zelf een reisverhaal willen toevoegen niet een standaard formulier voor te schotelen, maar om eerst persoonlijk contact te hebben met de redactie en om van daaruit naar kwalitatief goede artikelen toe te werken. Mensen krijgen dan een code om zelf de velden in te vullen. Praktisch, maar ook persoonlijk aangezien we zo de  schrijver beter leren kennen. Wij denken dat dit beter is dan het snel verzamelen van e-mail adressen en artikelen.  

Ik heb met de site rekening gehouden met een eventueel duplicaat voor Reismuziek.nl, maar eerst gaan we aftasten of mensen überhaupt trek (zowel letterlijk als figuurlijk) hebben in vakantierecept. Traffic bepaalt uiteindelijk wat we verder gaan doen. Het is in elk geval zeer toegankelijk voor social media toepassingen en bloggers. Was ook de primaire insteek, maar we merken nu al dat dit snel concreet kan worden. Daarnaast is het vrij eenvoudig om thema's te vinden voor onderzoekjes die publicaties kunnen genereren. Eerste onderzoek kan wellicht uitgaan naar de koffie-kwaliteit van de horeca in ons eigen Breda. In een door mijzelf opgezette top 50 van 'how to engage people' zit ik al aan minimaal 100 manieren om step by step affiniteit te realiseren. 

We richten ons aanbod in gebaseerd op hoe wij denken dat we online de meeste kans maken. Zeker als kleine speler die in principe, wat creatief aanbod betreft, een voorsprong kan pakken op de gevestigde orde. Monorojo kan content / aanbod aanpassen aan welke mogelijkheden de online wereld (van Social CRM tot Affiliate marketing) te bieden heeft i.p.v. andersom.

02-11-2010

Zo kan het ook én..it spreads

Top 20 vervallen wereldmonumenten

The Global Heritage fund presenteert deze week een lijst van meest bedreigde cultuurhistorische wereldmonumenten. Ze zeggen ook dat de landen van herkomst hierdoor 100 miljard dollar mislopen. Het gaat om mismanagement, oorlog, armoede, politieke onrust en bureaucratie.

Sta ik niet versteld van. Typisch voorbeeld van welke impact toerisme kan hebben op de economie van een land als dergelijke monumenten of andere potentiële sites op een goede manier worden neergezet. Het is zelfs zo dat wanneer we een vernieuwend reisconcept presenteren bij een mogelijke Nederlandse investeerder dat de wenkbrauwen worden opgehaald. Toerisme als ontwikkeling? Nog steeds geen draagvlak voor dus. 

Ik zal een voorbeeld geven. De groei en het belang van MVO, goede doelen, sociaal en goed doen waren kort gezegd de conclusies van het onderzoek Fitter Happier wat ik heb uitgevoerd na mijn studie. Zeven jaar geleden had ik naar aanleiding hiervan een afspraak met hoofd MVO Nederland na wat e-mail contact. Ik had de conclusies toegepast om een concept te schrijven wat interessant was voor het imago van MVO bedrijven en waarbij we gebruik maakte van spelelementen a la The Phone wat we in een reiskader hadden gegoten (voor alle duidelijkheid The Phone moest toen nog bedacht worden. Voor wie het niet geloven wil het bewijs ligt aangetekend bij mij in de kast). Mij werd toen verteld dat dit te vooruitstrevend was en dat dit misschien over tien jaar pas mogelijk was. Gemiste kans, ik ben bovendien met iets anders bezig nu.

Overigens niet het enige voorbeeld hoor. Zelfs nu nog zien de grootste instellingen en ontwikkelingsorganisaties meer in het bouwen van schooltjes dan in economische ontwikkeling d.m.v (distinctief/duurzaam) toerisme. En als ze investeren in een toeristisch project dan staat er altijd eco voor.

Afijn, hier volgt de lijst met heritage sites die in verval zijn geraakt samengesteld door het Global Heritage fund. Laten we hopen dat ze bewaard blijven. Daar doe ik het voor.     


  • Cambodia’s Sambor Preh Kok, one of the Khmer’s masterpieces in fired-brick palace architecture
  • Bangladesh’s Mahansrhangarh, monumental site of the earliest urban architecture
  • China’s Kashgar, one of the last intact ancient cities in Asia
  • China’s Jiaohe ancient city, one of the Silk Road’s greatest treasures
  • Guatemala’s Mirador, the cradle of Mayan civilization
  • Haiti’s Jacmel, one of the world’s last historic cities of steel and iron architecture
  • India’s Maluti Temples, one of a kind edifices to the kings of the Pala dynasty
  • Iraq’s Ur, where experts believe is the birthplace of Abraham
  • Iraq’s Nineveh, a major cultural center of the ancient world
  • Iraq’s ancient city of Samarra
  • Kenya’s Lamu, East Africa’s oldest Swahili historic town
  • Pakistan’s Taxila, the crossroads of the ancient Indus civilization
  • Palestine’s Hisham’s Palace, the sophisticated complex of the Islamic dynasty of Ummayad
  • The Philippines’ historic city of Intramuros and Fort Santiago in Manila
  • Syria’s Old Damascus, one of the Middle East’s last intact historic cities
  • Thailand’s Ayutthaya, once one of southeast Asia’s most advanced civilizations
  • Turkey and Syria’s Karkemish, one of the ancient world’s great cities
  • Turkey’s Ani, the crossroads of Anatolian civilization
  • Ukraine’s Chersonesos, the Black Sea’s largest classical archaeological site
  • Yemen’s ancient city of Zabid, once a showcase for the regions rich architectural heritage

26-10-2010

Slechte service belabberde communicatie

Ik was er zo klaar mee dat ik er niets meer over wilde schrijven. Totdat ik het artikel van Youp van het Hek las over de klantenservice van T-Mobile en de reactie op Dutchcowboys. Ik had namelijk een probleem met het manchet (de rubberen kraag om de rand) van mijn Luxor wasmachine. Nodig? Een nieuwe en dat was 4 weken geleden.

Producten van Luxor waren in eerste instantie niet te vinden op het Internet. Dit specifieke onderdeel ook niet bij andere zaken, moest van Luxor zijn. Telefoonnummer van Luxor ook nergens te vinden. Dan maar bellen met de winkel waar deze is gekocht. Zij gaven mij een tip dat er een telefoonnummer stond op de gebruiksaanwijzing van de wasmachine (die had ik toevallig bovenop de wasmachine liggen). Gebeld en de vrouw die opnam gaf me een nieuw telefoonnummer. Weer gebeld en toen kreeg ik een e-mail adres. Hier kon ik mijn probleem omschrijven en toelichten. Apart? Ja. In mijn mail uitgelegd wat het probleem was. Weekje gewacht op een reactie, maar die kwam er niet. Toen maar weer op zoek naar een telefoonnummer wat ik kon afleiden van het e-mail adres (vriendelijk bedankt Google). Gebeld naar het bedrijf Sertronics, nog een keer gebeld en toen kreeg ik iemand aan de lijn die mij een prijsopgave zou sturen van het onderdeel via de mail. En dat voor iets wat andere aanbieders gewoon en in groten getale online aanbieden voor een paar tientjes.

Vier dagen later een mailtje met de prijs, daarna weer een mailtje met de prijs van de verzendingskosten. Beide bevestigd en betaalt (lekker handig twee keer een betaling) aan het bedrijf Sertronics wat, volgens hun homepage, After Sales Service biedt. Service dus. Eindelijk. Gelijk via de mail gevraagd of het eigenlijk wel te doen was om zo'n manchet erin te krijgen. Ik ben immers meer van de computer en niet bijzonder handig zoals mijn pa dat bijvoorbeeld wel is. Geen reactie op mijn vraag.

Twee weken gewacht, maar weer geen reactie. Weer gebeld en toen bleek dat het onderdeel onderweg was. Yess! Eindelijk weer eens wasje draaien, dat ik daar nog eens blij om zou zijn. Gelijk nog even gevraagd of het makkelijk te bevestigen was en daar werd ook nog eens positief op geantwoord. "Ja, spreekt voor zich kan niet fout gaan."

Diezelfde middag kwam eindelijk het manchet. Ik gelijk aan de slag. Startte rond de klok van 13:00 en om 17:00 heb ik het opgegeven. Het was onmogelijk en er was geen enkele vorm van informatie bijgeleverd over hoe je zo'n ding nu eigenlijk moest bevestigen. Ik moest op den duur mijn woede en onbegrip kwijt en belde moeders om te kalmeren. Gelijk werd besloten dat de hulp uit Eindhoven moest komen. Mijn pa dus, die alles kan maken. En als ik zeg alles, dan is het alles! De dag erna, onze vrije zaterdag, heb ik nog een dikke vier uur(!) samen met mijn pa aan dat ding gewerkt. Vooral de tip via Klusidee van het 'Wasmannetje' was een welkome aanvulling. Maar zelfs met mijn vader duurde het nog vier uur. Iemand die hele huizen bouwt van electro tot de eerste steen. Ik kan me voorstellen dat er genoeg gezinnen zijn die niet zo iemand in hun midden hebben. Not to mention alleenstaande moeders.

Kortom: het enige positieve van de slechte service en belabberde communicatie van Luxor en Sertronics was dat ik na de ellende een potje bier met mijn pa heb gedronken. Verder zal ik nooit weer een Luxor product kopen en raad ik elk bedrijf af om Sertronics in te zetten als intermediair voor de after sales service.    

25-10-2010

Vakantierecept: Vlaamse Hoppas op komst!


Vlaams minister van Toerisme en Vlaams minister van Cultuur hebben 
afgelopen donderdag op de Brusselse Grote Markt de Hoppas 
voorgesteld. Deze Vlaamse versie van de Spaanse tapas wordt 
gepromoot tijdens de Week van de smaak van 11 tot 21 november.

de hoppa combineert een gerechtje van streekproducten met een
 glas speciaal bier. En hop plus tapas geeft hoppas. Het 
concept werd dit voorjaar al voorgesteld maar komt opnieuw in 
de belangstelling nu Spanje de eregast van de Week van de smaak is.

Donderdag hielpen Bourgeois en Schauvliege chefkok Wouter 
Keersmaekers van restaurant De Schone van Boskoop in Boechout 
bij het het bereiden van een hoppa: handgepelde garnalen met
geplette aardappelen en kruiden, geserveerd met een Petrus blond.
De hoppas zullen volgens Bourgeois en Schauvliege door meer 
dan 120 chefs geserveerd worden tijdens de Week van de smaak, 
maar moeten een "blijver" worden in de Vlaamse gastronomie: 
het initiatief komt naast de organisatie van de smaakweek ook van
de organisatie Tafelen in Vlaanderen dat met Vlaanderen lekker 
land de Vlaamse gastronomie duurzaam promoot.

Tijdens de smaakweek zullen er net geen 100 hoppas-activiteiten
plaatsvinden. Daarnaast is er een hoppas-receptenboekje.


Vakantierecept: wedstrijdje azijn drinken in China

Azijn, de Chinese keuken en meer toeristen




Meer toeristen lokken door een wedstrijd azijn te drinken? De autoriteiten van de Chinese stad Zhenjiang hebben wel een heel bijzondere manier gevonden om meer toeristen naar hun de stad te krijgen. Een wedstrijd, zeker deze, kan de interesse en nieuwsgierigheid van mensen doen toenemen. Net zoals men een onderzoek laat uitvoeren waarvan je de resultaten kan publiceren. Blijkt ook hier dus, ik vind deze wedstrijd aan de andere kant van de wereld kennelijk interessant genoeg om te delen.

Lokale deelnemers aan de wedstrijd moesten op een rij staan en zo snel mogelijk drie flessen azijn leegdrinken. De winnaar, een inwoner van de stad Liu Yuejin flikte dit kunstje in 28 sec. "Ik hield mezelf voor dat het geen azijn was maar water met honing. Op die manier kon ik de flessen zo snel leegdrinken", zei Liu aan de krant Yangtse Evening Post.

De autoriteiten hebben eraan toegevoegd dat het drinken van azijn gezond is. Daarbij komt dat deze stad beroemd is om zijn zwarte rijstazijn welke wordt gebruikt om smaken te accentueren. Goede actie dus!

Dit artikel geeft bovendien een glimp van de gevarieerde en rijke keuken van dit deel van China.

13-10-2010

Vegetarisch op reis

Je kunt niet overal ter wereld als vegetariër terecht. Dat 'concept' is nog niet overal doorgedrongen.

Hier volgen enkele tips om vegetarisch te reizen.


  • Zorg dat je via een vertaalprogramma of woordenboek weet hoe je kunt zeggen: "Geen vlees". Dit voorkomt veel stress en alternatieve improvisaties zoals for me no tok tok tok
  • Wat ook helpt is de vertaling voor "allergisch". Dan nemen ze je verzoek serieuzer dan dat je zegt dat je vegetarisch bent.
  • Als je streng vegetarisch bent kun je van tevoren goed onderzoek doen naar vegetarische restaurants. Kan via vakantierecept.nl, Lonley Planet en Vegdining.
  • Je kunt eventueel vitaminepillen en/of ijzertabletten meenemen zodat je enkele dagen op salades kunt teren
  • Probeer om zelf een gerecht samen te stellen op basis van de menukaart
  • Probeer te genieten van de bijzondere interactie die je kunt krijgen met de mensen als je iets anders wil. Zal niet altijd meevallen, maar je bent op reis en dus te gast. Stressen doe je thuis maar weer.
  • Koop je eigen vegetarische gerechten in de supermarkt of neem ze mee vanuit Nederland voor noodgevallen.

Heb jij nog tips? Lemme know.

Weekupdate eten, drinken en reizen

42% van de Nederlanders is bereid om 6 tot 8 procent meer te betalen voor biologisch voedsel. Een percentage wat vast en zeker zal stijgen in de toekomst, maar het is in elk geval een vrij hoog percentage op dit moment. Nu blijkt alleen dat dit onvoldoende is aangezien biologisch voedsel duurder is dan de 6 tot 8 procent die men bereid is om extra te betalen.

Het heeft ongetwijfeld te maken met massaproductie en lage prijzen in de supermarkten. De grote boosdoeners blijven de grote conservatieve jongens die van de top down niets doen om te hervormen. Handelsverdragen en stemmers zeg maar. Zo is huidig CDA minister van landbouw Gerda Verburg opgegroeid in een traditionele boerenfamilie in de gereformeerde kerken. Dat i.c.m een CDA achterban zegt genoeg.

Wat krijg je dan? Mensen gaan zelf op zoek naar alternatieven met alle gevolgen van dien... Zo ook in Limburg waar deze week een man van 61 overlijdt na het eten van een wilde paddenstoel. Een ander alternatief zouden spinnen kunnen zijn zo blijkt uit een artikel van Faqt. Wij dachten dat dit alleen in 'the middle of nowhere' werd gedaan, maar wellicht dus ook interesse vanuit Nederland? Misschien is er ook interesse voor sprinkhanen en kevers? Ik heb ooit een bord vol sprinkhanen gegeten in Mexico. Niet een paar, maar honderden kleintjes. Leuk om een keer te doen, maar daar laat ik het bij. 

Verder blijkt dat culinair Nederland steeds vaker zijn maaltijden online bestelt (onderzoek i.o.v. Thuisbezorgd.nl) en dat er een Belgisch model is ontslagen om het eten van een croissant. Blijkt toch maar weer dat eten & drinken niet overal op onze planeet dezelfde waarde hebben.

Het goede nieuws komt ook uit Nederland waar een vegetarische slager zijn deuren heeft geopend. Verse en vernieuwende producten, puur biologisch. Goed dus en hopelijk katalysator voor meer van dit soort initiatieven. Waarschijnlijk komt deze wel boven de eerdergenoemde 6 tot 8 procent marge. 

05-10-2010

Running around the world..

Een van Monorojo's hobby's is rennen. Soms rustig, meestal hard. Heerlijk. Even ontladen, kop leeg en nieuwe energie aanmaken.


Ik loop graag
  • In het bos
  • In de regen
  • 4 min / km
  • 3 / 4 x per week in het Mastbos in Breda


Daarnaast loop ik veel als ik op reis ben. Daarom volgen hier enkele tips (ook voor mezelf) voor runners op reis. Ik zal de lijst step by step uitbouwen. Graag samen met tips van andere runners dus reageer als je iets (beter) weet.


Standaard tips
  • Check cultuurverschilen en verkeersituaties
  • Ingelopen hardloopschoenen (en sokken) mee
  • Als je een marathon gaat lopen in het buitenalnd, doe dan je loopschoenen in je handbagage (koffers willen nog wel eens verdwalen)
  • Wen aan het klimaat en pas op voor dieren en gevaarlijke routes; eerst dubbelchecken bij locals voordat je begint te rennen in the middel of nowhere
  • Neem genoeg water mee op tropische bestemmingen
  • GPS systeem of mobieltje mee loopt niet handig, maar kan in het buitenland goed van pas komen.


Costa Brava Xtreme running. Niet voor even een loopje, maar gas erop! Wedstrijd staat gepland op  13, 14 en 15 mei.

Ultraned Kalender. Ultra-ver en extreme tochten.







30-09-2010

Sustainable Tourism Nepal




The plan we wrote as a result of our research in Nepal last year is in Dutch. We’ll give the most important insights in English for our international contacts.

The next phase(s). Timeframe: 6 months.
  
Phase 1

We emphasize on exporting our knowledge about Social Media by giving workshops and provide cases / literature. Here’ s a short indication: why Social Media, how can we use it, what channels are available, listening is essential, who to follow and why do we follow, within what context lies our content, how can we reach the (new) target groups and how do we maintain long term relationships, when do we NOT use it, and how can different disciplines strengthen each other? New marketing efforts (e.g. virals like the Riksja race we have done in 2009) runs parallel with the use of Social Media.

The initial actors involved will be local entrepreneurs in Kathmandu and at least one NGO. We have a list of entrepreneurs that are also on our Kathmandu map (Magic 7). In the future this can grow to more actors. The more actors involved the stronger the Social Media network, especially related to Western organizations like SNV and other potential parties who’s social identity can be spread throughout the web as well. This increases exposure and carrying capacity. 

Social Media is one of the tools used to create capacity building between different parties. In this phase we will determine a clear framework of all parties involved. From social to commercial.

Phase 2

The second element of the project is product development. The new products are suitable for niche markets with money to spend. Minimizing impacts and also suitable for the Nepali low season. The offer can be divided into three markets:

1.       Company travel / teambuilding / "The game"
2.       Up scaled market / yuppie’s / experiencing the different thing / adventure
3.       Wellness / health market

The trips do not necessarily have to be 'socially marketed' meaning that we can market our products also towards those people who lack affinity with third world development. Although the green and social character of the new products are essential marketing tools we can also promote the new trips commercially (and innovative). Thus being open towards a wider target group in our opinion. We do not sell ‘building new schools’ in which we narrow the list of potential travelers, no we sell something awesome and from there local communities can build their own school.

In our product development and documentation we take into account where large communities on the web are active to integrate Social Media. E.g. in this context serving Dal Baht after a long mountain hike can be used as a tool to penetrate social communities with a keen interest in healthy and biological food in relation to our wellness tour.

Goal of the new trips is to create revenue for all actors involved and therefore stimulating the multiplier effect. Economic development is the best means of development work in our opinion. Besides that a percentage of every Euro spent will flow directly into social goals that will be determined during the first phase of the project preferably in cooperation with the SNV. The products itself are distinctive and emphasize on the beauty and strengths of the Himalaya and Nepal. For those who did not have any personal affinity with the country they will have it after the travel experience. Also for the long term. We will not elaborate here on our ideas concerning the actual content of the trips.

Phase 3

Documentation of the project and new products (video, film and in writing), SEO (Search Engine Optimalisation), a new and informative website and the further implementation of the Magic 7 map. In this phase we also test what we have taught in phase 1 and give feedback. Here we integrate the different communication channels in relation to the products and our documentation. We only use local experts.

Phase 4

Launch in Holland. Selling the trips from Holland can be done by touroperators from Holland or through individual channels (Social Media) by local partners. When touroperators from Holland will sell then we also increase the chances of creating a snow ball effect for this kind of tourism. Every potential partner whether it is a shop specialized in trekking gear or a supermarket selling Momo’s will be contacted to become part of the (online) program.

Every trip sold (at least the first 3 years) in Holland for a group will be under the guidance of Monorojo. This is necessary in order to control and give feedback. After three years the program should be able to sustain itself.  

 

29-09-2010

MONOROJO map Nepal

 In het klein de buitenkant van de kaart


 In het klein de binnenkant van de kaart








De kaart is dusdanig van opzet dat er een goed doel profiteert van de verkoop. Van elke kaart die wordt verkocht (a €1) gaat 60% naar Playground Nepal Now, gaat 10% naar de aanschaf van nieuwe plattegronden, en is 30% gereserveerd voor wie de kaarten verkoopt. Daarnaast krijgen de lokale (Nepalese) ondernemers meer toeristen naar hun zaak en krijgen de toeristen op hun beurt een korting op bepaalde producten.

Belangrijk punten zijn:

Dat de plattegrond handig is om mee te nemen (opvouwen maakt paspoort size), overzichtelijk, toegankelijk, eigentijds en eventueel vragen of points of interest kan aanwakkeren m.b.t. duurzaam reizen. De kaart is voor het eerst in gebruik genomen tijdens ons Xplore project in 2009.

13-09-2010

Zal de Flor de Caña nog smaken?

Ik kreeg van een vriend een filmpje doorgestuurd over de eens zo overheerlijke rum Flor de Caña uit Nicaragua. Ik heb deze rum voor het eerst gedronken in het jaar 2000 toen ik voor een NGO werkte in Belize en Centraal America. Sindsdien drink (dronk) ik het rummetje wel vaker en heeft dit drankje al meerdere vrienden bereikt.

Helaas is daar nu een einde aan gekomen. Of moet ik het blijven drinken, maar dit bericht zo veel mogelijk verspreiden? Immers ook een bron van inkomsten. Iemand advies?

ShareThis