13-10-2010

Weekupdate eten, drinken en reizen

42% van de Nederlanders is bereid om 6 tot 8 procent meer te betalen voor biologisch voedsel. Een percentage wat vast en zeker zal stijgen in de toekomst, maar het is in elk geval een vrij hoog percentage op dit moment. Nu blijkt alleen dat dit onvoldoende is aangezien biologisch voedsel duurder is dan de 6 tot 8 procent die men bereid is om extra te betalen.

Het heeft ongetwijfeld te maken met massaproductie en lage prijzen in de supermarkten. De grote boosdoeners blijven de grote conservatieve jongens die van de top down niets doen om te hervormen. Handelsverdragen en stemmers zeg maar. Zo is huidig CDA minister van landbouw Gerda Verburg opgegroeid in een traditionele boerenfamilie in de gereformeerde kerken. Dat i.c.m een CDA achterban zegt genoeg.

Wat krijg je dan? Mensen gaan zelf op zoek naar alternatieven met alle gevolgen van dien... Zo ook in Limburg waar deze week een man van 61 overlijdt na het eten van een wilde paddenstoel. Een ander alternatief zouden spinnen kunnen zijn zo blijkt uit een artikel van Faqt. Wij dachten dat dit alleen in 'the middle of nowhere' werd gedaan, maar wellicht dus ook interesse vanuit Nederland? Misschien is er ook interesse voor sprinkhanen en kevers? Ik heb ooit een bord vol sprinkhanen gegeten in Mexico. Niet een paar, maar honderden kleintjes. Leuk om een keer te doen, maar daar laat ik het bij. 

Verder blijkt dat culinair Nederland steeds vaker zijn maaltijden online bestelt (onderzoek i.o.v. Thuisbezorgd.nl) en dat er een Belgisch model is ontslagen om het eten van een croissant. Blijkt toch maar weer dat eten & drinken niet overal op onze planeet dezelfde waarde hebben.

Het goede nieuws komt ook uit Nederland waar een vegetarische slager zijn deuren heeft geopend. Verse en vernieuwende producten, puur biologisch. Goed dus en hopelijk katalysator voor meer van dit soort initiatieven. Waarschijnlijk komt deze wel boven de eerdergenoemde 6 tot 8 procent marge. 

ShareThis