Vlaams minister van Toerisme en Vlaams minister van Cultuur hebben afgelopen donderdag op de Brusselse Grote Markt de Hoppas voorgesteld. Deze Vlaamse versie van de Spaanse tapas wordt gepromoot tijdens de Week van de smaak van 11 tot 21 november. de hoppa combineert een gerechtje van streekproducten met een glas speciaal bier. En hop plus tapas geeft hoppas. Het concept werd dit voorjaar al voorgesteld maar komt opnieuw in de belangstelling nu Spanje de eregast van de Week van de smaak is. Donderdag hielpen Bourgeois en Schauvliege chefkok Wouter Keersmaekers van restaurant De Schone van Boskoop in Boechout bij het het bereiden van een hoppa: handgepelde garnalen met geplette aardappelen en kruiden, geserveerd met een Petrus blond. De hoppas zullen volgens Bourgeois en Schauvliege door meer dan 120 chefs geserveerd worden tijdens de Week van de smaak, maar moeten een "blijver" worden in de Vlaamse gastronomie: het initiatief komt naast de organisatie van de smaakweek ook van de organisatie Tafelen in Vlaanderen dat met Vlaanderen lekker land de Vlaamse gastronomie duurzaam promoot. Tijdens de smaakweek zullen er net geen 100 hoppas-activiteiten plaatsvinden. Daarnaast is er een hoppas-receptenboekje. |