24-11-2010

Contemplating Layar


Zit afgelopen weken steeds meer te denken over Layar en welke mogelijkheden het biedt, maar belangrijker nog, voor mij dan, welke mogelijkheden het kán bieden. Juist nu het bedrijf nog jong is. 

Natuurlijk redeneer ik vanuit een leisure n travel point of view. Ik denk bijvoorbeeld ook aan layars voor  UNESCO. Voor Mobile Travel hebben we een reisspel (Thailand) gemaakt met opdrachten die via sms binnen kwamen. Daar is Layar uitermate geschikt voor. Los daarvan is het natuurlijk ook interessant op kleinere schaal. Denk aan city-marketing waar gemeentes altijd wel een potje voor hebben. Gebeurt ook wel, maar is allemaal nog pril. Ander point of interests zijn events en concerten. Zijn ook al layars voor gemaakt, maar deze zijn vooral informatief van opzet. Kan nog dynamischer. Of niet?

Afijn, ik heb door het Mobile Travel project, Layar vanaf het begin gevolgd en heb gezien hoe hard ze groeien. En het einde is nog lang niet in zicht. Wie 'iets' wil doen met mobiele telefonie of eraan denkt om een applicatie te ontwikkelen, check Layar eens en brain raak over de mogelijkheden. Is zeker de moeite waard.


23-11-2010

Koffieonderzoek in Breda

Ik ben inmiddels enkele weken bezig met het koffie-onderzoek in Breda. Het is simpel. De vraag is: 

Hoe smaakt het bakkie koffie in de horeca van Breda? 

Ik doe dit onderzoek naar aanleiding van Vakantierecept. Ik heb inmiddels wereldwijd verschillende bakkies gedronken en soms was het alsof je ruwe olie dronk, maar soms was het ook overheerlijk. Koffie drink je altijd en overal dus is het iets wat goed past bij Vakantierecept. Bovendien is het een leuk onderzoek waar mensen die Breda bezoeken (en Bredanaars natuurlijk) ook nog iets aan hebben. 

Ik ga dus dagelijks naar één horeca gelegenheid met mijn thermometer, camera en laptop om daar een bakje koffie te drinken. Ik ben een echte koffieliefhebber dus vind ik het ook leuk om te doen. Ik kijk in het onderzoek ook naar andere factoren behalve smaak.

Maar, ben ik wel de juiste man om deze test uit te voeren? Smaak is persoonlijk dus per definitie is ook dit onderzoek niet objectief. In my defence echter: Met mijn wereldwijde koffie-ervaring van Rome tot Himalaya en met 10 jaar horeca ervaring achter de rug heb ik altijd kritisch koffie geproefd. Ik ben bovendien uitgeroepen tot barman van de Jordaan (weliswaar door vaste klanten) en dat kwam echt niet omdat ik alleen goede biertjes kon tappen. Als koffieliefhebbers beschouw ik mezelf daarom als kenner.

De belangrijkste criteria die ik hanteer om tot het beste bakkie te komen zijn:

  • Smaak
  • Temperatuur
  • Geur
  • Prijs
  • Presentatie
  • Service
  • Sfeer

Uiteindelijk is smaak de bepalende factor. Het gaat immers om het beste bakkie. Wanneer het onderzoek precies is afgerond weet ik niet precies. In elk geval in december. To be continued dus.

Afstuderen stagiaires Voettennis

Er zijn vorige maand twee stagiaires afgestudeerd van Hogeschool Rotterdam. Deze twee scherpe en creatieve jongens hebben zich onder andere bezig gehouden met een onderzoek naar het draagvlak voor Voettennis. Ik heb samengewerkt met meerdere studenten, maar aan Joost Heutink en Sergio Giezenberg van de Hogeschool in Rotterdam wil ik toch wat meer aandacht besteden. Ze waren bijzonder ijverig, bereid om mee te denken alsof zij zelf verantwoordelijk waren en hielden haalbaarheid in het vizier.

Daarnaast erg prettig en, zoals ik dat graag doe, informeel maar stevig doorgewerkt. Uiteindelijk resultaat van het onderzoek (waarop ze zijn afgestudeerd) is dat het spel wel degelijk draagvlak heeft. Zowel bij commerciële partijen die zich richten op sport, retail, trainingen en techniek als maatschappelijke organisaties die zich focussen op sport, spel en beweging voor jeugd. De toegankelijkheid van het spel is daarin een van de belangrijkste sterktes. Deze toegankelijkheid geldt ook voor ontwikkelingslanden waarin er geen geld, ruimte of geschikte alternatieven zijn. Ander resultaat is dat het zaak is om te investeren in naamsbekendheid en toernooien. Iets wat momenteel niet kan, maar waar we in de toekomst ons verder op zullen gaan richten. Wellicht dat er zelfs ruimte is binnen reiscontext wat financiële middelen kan genereren.

In elk geval is het een goed en nuttig onderzoek geweest met verschillende praktijkvoorbeelden en samenwerking met uiteenlopende partijen. Van gemeentes tot het bedrijfsleven. We hopen het dan ook zo snel mogelijk uit te kunnen bouwen. Nu nog een investeerder. 

For the record: de toegankelijkheid van voettennis wordt voornamelijk bepaald door:

+ Niet blessuregevoelig (geen contact / geen doodschoppen)
+ Ideaal als hersteltrainig
+ Trainingsvorm, dus ook bij lage opkomst van een voetbaltraining
+ Voettennisveldjes zijn mobiel, makkelijk en snel
+ Weinig ruimte nodig en het is elk moment van de dag te spelen
+ Mogelijkheid om in het spel te improviseren en aan te passen aan het niveau
+ Bevorderen van techniek en motoriek
+ Samenspel, positiespel en coaching
+ Lidmaatschap niet persé nodig
+ Wedstrijdelement
+ Goedkoop in aanschaf
+ Voor alle leeftijden, dus ook zeer geschikt voor ouderen

+ Flexibel. Anytime, anyplace.
+ Clubs kunnen hun leden iets anders bieden
+ Clubs kunnen via toernooien nieuwe leden werven
+ Innovatief
+ Altijd en overal te spelen, op elke ondergrond van 1 tegen 1 tot 5 tegen5.

19-11-2010

De plaat en zijn verhaal

Ik weet nog goed dat ik vroeger op radio Veronica bij 'De plaat en zijn verhaal' altijd onder de indruk was van wat het lied nou eigenlijk betekende. Niet dat ik nu alle nummers begrijp (ik ben Radiohead liefhebber dus dat wordt er niet makkelijker op), maar ik herinner me nog goed dat bepaalde platen meer impact hadden nadat ik het verhaal had gehoord. Verhalen kunnen het verschil maken dus. Is op zich niets nieuws in de marketing, het is bekend dat een (goed) verhaal veel kan doen voor je identiteit.

Vandaar ook dat ik vertrouwen heb in Vakantierecept en Reismuziek. Hier kunnen verhalen gekoppeld worden aan muziek, eten, drinken en reizen. Allemaal aspecten in het leven die er toe doen en die dagelijks aan de orde zijn. Verhalen die mensen kunnen verbinden. Juist omdat het grappig of heel serieus kan zijn. Of dat er geheimen worden onthuld van wat er op reis allemaal is gebeurd. Dat soort zaken kunnen het extra smeuïg en pakkend maken. We geven mensen iets om over te praten en te delen en daarnaast proberen we praktisch te zijn omdat zowel reizen, muziek en recepten goede onderwerpen zijn voor handige tips. Bovendien vertelt jouw muziek- en reissmaak wie je bent en wat je op dat moment voelt (in mindere mate ook eten en drinken). Een cool nummer kan jou ook cool en vernieuwend maken als je deze deelt. Vooral muziek is een sterk gevoelsmedium. Vakantierecept en Reismuziek zijn daarom geen merken, maar vormen een leuk en ludiek weefsel om mensen met elkaar te verbinden. Zeker met het oog op de combinatie van verschillende disciplines die gevoelig zijn binnen social media.

Het is daarmee ook belangrijk dat we influencers kunnen bereiken zodat zij hun bijzondere verhaal kunnen vertellen. Geef een kookblog dus een goede reden om een verhaal te schrijven waardoor ook zij uiteindelijk meer traffic kunnen genereren. En wanneer we zover zijn om offline en online te combineren dan plannen we toch een verrassingsbezoek met internationale hapjes bij whoever is interesting.

Vraag me alleen af in hoeverre we bijvoorbeeld een tool als Google friend connect toevoegen. Als iemand daar een tip voor kan geven?

We starten overigens met Vakantierecept om te kijken wat de reacties zijn. Daarna komt Reismuziek in soortgelijk format.

16-11-2010

Vooral niet f#cken met mensen

Ik bereid me langzaam, maar vooral goed, voor op eventuele sales of leads die voort kunnen komen uit de nieuwe blog die binnenkort online gaat. Vraag ik mezelf: "Vinden mensen het niet lastig als ze met een product worden geconfronteerd om te kopen?"

Ik ben erachter gekomen dat dat helemaal niet lastig is of hoeft te zijn. Het gaat namelijk om iets anders. Mensen begrijpen immers dat je uiteindelijk iets aanbiedt. Waar het om gaat is dat je mensen niet lastig valt. 


Hence, waar moet ik aan denken:

  • Bied datgene aan wat het beste aansluit, niet wat het meeste geld genereert
  • Ben echt
  • Eerlijk en to the point
  • Wees boeiend en / of vernieuwend
  • Probeer lezers niet te foppen
  • Val ze niet lastig met pop-ups of moeilijke banners die content overlappen
  • Geen agressieve manier van producten aanbieden dus
  • Laat ze met rust en verzorg authentieke content waar ze iets aan hebben
  • Bied iets aan waar lezers beter van kunnen worden
  • Denk ook aan de 1001 andere 'dingetjes' 

09-11-2010

Baby's drinken Zonnebrandcrème


Volgens onderzoekers van het ziekenhuis van Basel in Zwitserland zit in 85% van de borstvoeding die vrouwen geven, de scheikundige resten van cosmetica. Vooral de UV filters die voorkomen in zonnebrandcrème komt veel voor.

De onderzoekers hebben getest op cosmetische bestanddelen en de vrouwen waarbij de UV filters werden gevonden bleken inderdaad gebruik te maken van zonnebrandcrème. Het komt dus via het lichaam van de vrouw in de moedermelk terecht. 

Sterk advies van ons dus om niet op zoek te gaan naar de juiste factor zonnebrandcrème. Zeker zwangere vrouwen dus. Maar naar aanleiding van dit onderzoek ben ik ook eens gaan googlen. Hoe zit dat eigenlijk met die zonnebrandcrèmes? Is dat nou slecht voor je of beschermd het? Afijn, het resultaat liegt er niet om. Dit vond ik via TipsGebruikMaar.nl. 

Conclusie: probeer eens om een shirt of lange(re) broek aan te trekken om je tegen de zon te beschermen.  

Update Vakantierecept

Afgelopen zaterdag weer een goede meeting gehad met het Studio 6E3 team bij ons favoriete koffiehuis in Breda Inspire. En inspiratie hebben we gekregen. Enkele nieuwe items en ideeën zullen worden toegevoegd aan de nieuwe website Vakantierecept  Een van de ideeën die werd geopperd en waar ik enthousiast over ben is om mensen die zelf een reisverhaal willen toevoegen niet een standaard formulier voor te schotelen, maar om eerst persoonlijk contact te hebben met de redactie en om van daaruit naar kwalitatief goede artikelen toe te werken. Mensen krijgen dan een code om zelf de velden in te vullen. Praktisch, maar ook persoonlijk aangezien we zo de  schrijver beter leren kennen. Wij denken dat dit beter is dan het snel verzamelen van e-mail adressen en artikelen.  

Ik heb met de site rekening gehouden met een eventueel duplicaat voor Reismuziek.nl, maar eerst gaan we aftasten of mensen überhaupt trek (zowel letterlijk als figuurlijk) hebben in vakantierecept. Traffic bepaalt uiteindelijk wat we verder gaan doen. Het is in elk geval zeer toegankelijk voor social media toepassingen en bloggers. Was ook de primaire insteek, maar we merken nu al dat dit snel concreet kan worden. Daarnaast is het vrij eenvoudig om thema's te vinden voor onderzoekjes die publicaties kunnen genereren. Eerste onderzoek kan wellicht uitgaan naar de koffie-kwaliteit van de horeca in ons eigen Breda. In een door mijzelf opgezette top 50 van 'how to engage people' zit ik al aan minimaal 100 manieren om step by step affiniteit te realiseren. 

We richten ons aanbod in gebaseerd op hoe wij denken dat we online de meeste kans maken. Zeker als kleine speler die in principe, wat creatief aanbod betreft, een voorsprong kan pakken op de gevestigde orde. Monorojo kan content / aanbod aanpassen aan welke mogelijkheden de online wereld (van Social CRM tot Affiliate marketing) te bieden heeft i.p.v. andersom.

02-11-2010

Zo kan het ook én..it spreads

Top 20 vervallen wereldmonumenten

The Global Heritage fund presenteert deze week een lijst van meest bedreigde cultuurhistorische wereldmonumenten. Ze zeggen ook dat de landen van herkomst hierdoor 100 miljard dollar mislopen. Het gaat om mismanagement, oorlog, armoede, politieke onrust en bureaucratie.

Sta ik niet versteld van. Typisch voorbeeld van welke impact toerisme kan hebben op de economie van een land als dergelijke monumenten of andere potentiële sites op een goede manier worden neergezet. Het is zelfs zo dat wanneer we een vernieuwend reisconcept presenteren bij een mogelijke Nederlandse investeerder dat de wenkbrauwen worden opgehaald. Toerisme als ontwikkeling? Nog steeds geen draagvlak voor dus. 

Ik zal een voorbeeld geven. De groei en het belang van MVO, goede doelen, sociaal en goed doen waren kort gezegd de conclusies van het onderzoek Fitter Happier wat ik heb uitgevoerd na mijn studie. Zeven jaar geleden had ik naar aanleiding hiervan een afspraak met hoofd MVO Nederland na wat e-mail contact. Ik had de conclusies toegepast om een concept te schrijven wat interessant was voor het imago van MVO bedrijven en waarbij we gebruik maakte van spelelementen a la The Phone wat we in een reiskader hadden gegoten (voor alle duidelijkheid The Phone moest toen nog bedacht worden. Voor wie het niet geloven wil het bewijs ligt aangetekend bij mij in de kast). Mij werd toen verteld dat dit te vooruitstrevend was en dat dit misschien over tien jaar pas mogelijk was. Gemiste kans, ik ben bovendien met iets anders bezig nu.

Overigens niet het enige voorbeeld hoor. Zelfs nu nog zien de grootste instellingen en ontwikkelingsorganisaties meer in het bouwen van schooltjes dan in economische ontwikkeling d.m.v (distinctief/duurzaam) toerisme. En als ze investeren in een toeristisch project dan staat er altijd eco voor.

Afijn, hier volgt de lijst met heritage sites die in verval zijn geraakt samengesteld door het Global Heritage fund. Laten we hopen dat ze bewaard blijven. Daar doe ik het voor.     


  • Cambodia’s Sambor Preh Kok, one of the Khmer’s masterpieces in fired-brick palace architecture
  • Bangladesh’s Mahansrhangarh, monumental site of the earliest urban architecture
  • China’s Kashgar, one of the last intact ancient cities in Asia
  • China’s Jiaohe ancient city, one of the Silk Road’s greatest treasures
  • Guatemala’s Mirador, the cradle of Mayan civilization
  • Haiti’s Jacmel, one of the world’s last historic cities of steel and iron architecture
  • India’s Maluti Temples, one of a kind edifices to the kings of the Pala dynasty
  • Iraq’s Ur, where experts believe is the birthplace of Abraham
  • Iraq’s Nineveh, a major cultural center of the ancient world
  • Iraq’s ancient city of Samarra
  • Kenya’s Lamu, East Africa’s oldest Swahili historic town
  • Pakistan’s Taxila, the crossroads of the ancient Indus civilization
  • Palestine’s Hisham’s Palace, the sophisticated complex of the Islamic dynasty of Ummayad
  • The Philippines’ historic city of Intramuros and Fort Santiago in Manila
  • Syria’s Old Damascus, one of the Middle East’s last intact historic cities
  • Thailand’s Ayutthaya, once one of southeast Asia’s most advanced civilizations
  • Turkey and Syria’s Karkemish, one of the ancient world’s great cities
  • Turkey’s Ani, the crossroads of Anatolian civilization
  • Ukraine’s Chersonesos, the Black Sea’s largest classical archaeological site
  • Yemen’s ancient city of Zabid, once a showcase for the regions rich architectural heritage

ShareThis