12-02-2009

San Fermin en de stieren

Stierenrennen

Een beroemd onderdeel van de feesten is het stierenrennen, dat sinds 1591 bestaat. Elke dag om acht uur 's ochtends worden zes vechtstieren door de nauwe straten van Pamplona gejaagd. Het is vooral populair bij (vaak dronken) jongemannen die door het voorblijven op de stieren hun mannelijkheid willen bewijzen. Het hele spektakel duurt vaak niet langer dan drie minuten, maar voor de deelnemers draagt de intensiteit genoeg bij aan de adrenaline. Door het relatief "diervriendelijke" karakter (in vergelijking tot de klassieke stierengevechten, de corrida's) trekt het vele toeristen. De straatjes leiden echter niet zelden tot lelijke valpartijen van de stieren en van de rennende mensen. Het festijn trekt elk jaar ongeveer een half miljoen bezoekers. 's Middags vinden er ook traditionele stierengevechten plaats in de arena, de plaza de toros van Pamplona.

Culinair

Naast de rennen, die slechts een klein, maar spectaculair onderdeel vormen, is het (zoals alle Spaanse feesten) vooral een culinair festijn. Vroeger werd vooral in restaurants zeevruchten en langoesten gegeten, tegenwoordig wordt er vooral zelf gekookt. Het vlees van de vechtstieren geldt als een lekkernij, die in een stoofpot wordt verwerkt (estofado de carne de toro) of als kotelet wordt gegeten (chuletas). Om aan de enorme vraag te voldoen, wordt er vaak stierenvlees uit omliggende regio's ingeslagen. Tijdens de vroege lunch (almuerzo) na het rennen wordt een traditionele specialiteit als lamskop met orgaanvlees (cabeza y corada) gegeten. Om de avond al drinkend door te komen, wordt chistorra gegeten, een dunne gedroogde metworst, die vaak in centraal-Navarra gemaakt wordt.

Herkomst

De stad dankt het feest van negen en een halve dag aan Firminus, een vrome man uit Pamplona, die bij de kerstening van Frankrijk als martelaar stierf. Sindsdien geldt hij als beschermheilige van Pamplona. Zijn beeld wordt tijdens de fiësta in plechtige processie door het oude centrum gedragen.

Bron Wiki

Check ook --> San Fermin website!

1 opmerking:

  1. Ik verhuur en knus appartement voor het San Fermin 2009 feest.
    Kompleet uitgerust, modern, voor 9 nachten (bijvoorbeeld van 5 tot 14 juli), 33 € per persoon en dag. Plus een 300€ garantie dépôt, terug na check-out.
    We bieden een vierpersoons appartement woning in het centrum van de stad, aan "plaza de la Navarrería". In de kern van de oude stad, en dus ook in het midden van dit wereldberoemd feest. Je kan overal lopend heen.
    Stuur een mailtje gsamsasamsa@gmail.com en ik bel je wel op.

    BeantwoordenVerwijderen

ShareThis