12-02-2009

Oktoberfest in Munchen


Het Oktoberfest (Duits voor oktoberfeest) is een jaarlijks volksfeest in München. Het begint halverwege september en eindigt op de eerste zondag in oktober. Het geldt als het grootste bierfestival ter wereld en wordt jaarlijks door meer dan zes miljoen mensen bezocht.

Het eerste Oktoberfest werd in 1810 gehouden ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren.

Het Oktoberfest wordt op de Theresienwiese ("Theresiaweide"), een speciaal daarvoor bestemd terrein, gehouden. Dit terrein bevindt zich niet ver van het centrum van München en staat ook bekend als de Wiesn (Beiers voor weide). Aan de rand van de Wiesn staat Frau Bavaria, een groot bronzen beeld van de godin van Beieren. Traditie speelt een belangrijke rol deze dagen. De Oberbürgermeister slaat onder veel belangstelling het eerste vat bier aan, waarna het feest begint. Veel mensen dragen traditionele klederdracht (waaronder de bekende "Lederhose" voor jongens en de "Dirndl" voor meisjes). Muziek komt enkel van live spelende blaaskapellen.
Binnenin een biertent

Het feest bestaat uit een kermis en veertien grote tenten. Dit zijn kolossale en mooi aangeklede tenten, waarvan de grootste plaats biedt aan zo'n 10.000 personen. Om de tent heen bevindt zich een zogenaamde Biergarten ("biertuin"). Er worden zes verschillende biermerken geschonken. Het is wettelijk vastgelegd dat alleen in München gebrouwen bier mag worden geschonken. Traditiegetrouw wordt het bier alleen per liter geserveerd in een zogenaamde Maß (een grote bierpul van een liter). Twee van de veertien tenten zijn wijntenten waar voornamelijk wijn geschonken wordt. In alle tenten wordt ook frisdrank of alcoholvrij bier geschonken.

Het feest begint om 11 uur 's ochtends (zaterdag 10 uur) en gaat door tot ongeveer halftwaalf in de nacht. De volgende zondag – dit is de eerste zondag – staat bol van tradities. Eerst wonen de burgemeesters en wethouders van de stad München de mis bij in één van de vele kerken die de stad rijk is. Daarna wordt het veld verlegd naar de voorbereidingsplaatsen voor de zondagse Parade. Deze Parade, die op zondagmiddag plaatsvindt, kenmerkt zich door een zeer traditioneel gehalte: karren met paarden, marcherende blaaskapellen en loopgroepen trekken aan de toeschouwers voorbij.

Het feest begint traditioneel op de eerste zaterdag na 15 september en eindigt op de eerste zondag van oktober. Het feest duurt van 16 (of in geval van verlenging tot 3 oktober) tot 18 dagen.

Bron Wiki

Check ook --> De officiële website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

ShareThis