09-12-2008

Vrouw en vaat



Uit een (kleinschalig) diepteonderzoek is gebleken dat vrouwen de vaatwasser minder efficiënt inruimen dan dat mannen dit doen. Kopjes, mokken en schoteltjes worden vaak zonder enige vorm van structuur in de bovenste lade van de vaatwasser gedeponeerd. Een vergiet, één grote pan en twee half schone tupperware bakjes gaan zonder moeite in de onderste lade zodat de vaatwasser al snel vol lijkt. Genoeg om de vaatwasser aan het werk te zetten. Gemak dient de mens.

Er zijn zelfs voorbeelden te vinden dat vrouwen de vaatwasser alleen al aanzetten om één pan schoon te krijgen. Een lege vaatwasser die een heel programma afwerkt om de wokpan schoon te krijgen is natuurlijk gekkenwerk. Lijkt me niet echt milieubewust. Kunnen ze niet een wasje met de hand doen? Is het gemak doorgeslagen of is dit een elementair gebrek aan logica?

Mannen daarentegen ordenen en stapelen de afwas alsof het een spel is. Hoe meer kopjes, mokken, lepels en borden er in kunnen hoe groter de overwinning op de vaatwasser. Kleine kopjes aan de ene kant zodat er twee boven elkaar passen en het grote werk onderin zonder ruimteverlies strak indelen. Grote pannen gaan zelfs nog met de hand om een vaat te kunnen besparen.

Het verschil tussen de twee kan gemiddeld tot wel 50% energiekosten besparen. Hoeveel is dat op landelijk niveau per jaar? Praten we niet eens over de financiële kosten die hiermee bespaard kunnen worden.

Nu zijn er natuurlijk vrouwen die de vaatwasser ook efficiënt inruimen en “mannen” die als sissy’s niet verder denken dan hun verwende neus lang is. Toch durf ik te beweren dat het met de vaat net zo gesteld is als met het weggooien van een pak melk. Vrouwen zullen het kartonnen pak niet opvouwen of kleiner maken voordat het in de prullenbak verdwijnt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

ShareThis