10-12-2008

Dansreizen en de dansreis naar Kenia



Dansreizen! Een geweldig concept. Hier enkele screenshots van ons (inmiddels oude) label.













Sociale dansreis naar Kenia


Het mooie van deze reis is dat we bij de verschillende stammen die werden bezocht een verschillende dans hebben benaderd. Zo kreeg de stam en de bijbehorende dans meer cultuur. Duidelijk werd dat iedere stam een eigen dans heeft en dat elke dans dus weer anders is. Naast eten & drinken en muziek is het daarom ook dans wat een cultuur bepaald (en andersom).  


De sociale dansreis naar Kenia die we in 2007 hebben uitgevoerd zag er als volgt uit:


Het programma 

Dag 1

Amsterdam Q Nairobi. Transfer en inchecken in het hotel.


Dag 2

Oriëntatie van de stad en korte introductie reis. We brengen een bezoek aan het culturele centrum waar alle dansen van verschillende etnische groepen worden gedanst. Hier wordt u welkom geheten met muziek- en dansoptredens,  en worden u door Afrikaanse docenten dansen geleerd  die we later in de reis terug zullen zien. De lessen worden gegeven in een karakteristieke Afrikaanse omgeving. De eerste  workshop vindt plaats in de middag. ’s Avonds slaapt u bij uw gastgezin. 

Dag 3

De gehele dag zal in het teken staan van het volgen van dansworkshops. Aan het einde van de middag keert u terug naar uw gastgezin. 

Dag 4

We starten de dag met een nieuwe dans en workshop. In de middag bestaat er de mogelijkheid om gezamenlijk de stad te bezoeken en/of een excursie te maken. Denkt u aan: de Blauwe Markt, het Nationale park van Nairobi of misschien naar het Giraffe-opvangcentrum? ’s Avonds slaapt u voor het laatst bij uw gastgezin. 

Dag 5

Vertrek naar Makau village. Dit is een dorpje waarbij ook de Akamba zullen dansen. De Akamba staan ook bekend om hun houtsnijwerken en hun werken van zeepsteen. We dansen er de Chuka-dans en eten er gezamenlijk. 

Dag 6

Optreden  voor de dorpsbewoners en voor de dorpsoudste van Makau. Bezoek aan Makkau-village.

Dag 7

Vertrek naar Lake Nakuru (bekend om zijn grote aantallen flamingo’s). Naast flamingo’s kunnen we hier ook neushoorns, luipaarden,  giraffes,  buffels, nijlpaarden,  zwijnen, bavianen en hyena’s gaan zien.
We overnachten  bij
Lake Nakuru in tenten.

Dag 8 en 9
Vertrek van Lake Nakuru naar  Kakamega.
Kakamega forest ligt in het westen van Kenia en staat bekend om zijn unieke bio-diversiteit.  Mede door de hoogte van dit bosrijke gebied (tussen de 1500 en 1600 meter) zijn er zeer bijzondere diersoorten  te vinden. Je kunt hier wandelen  of gewoon lekker uitrusten. ‘s Avonds wordt er met de Luhya bevolking de Sukuti gedanst. 

Dag 10 en 11

Vertrek naar Kisumu, Luoland.
Kisumu is de derde  stad  en het centrum van westelijk Kenia. Vanuit Kisumu kan er een excursie worden gemaakt naar Lake Victoria (optioneel). Kisumu is populair door zijn heerlijke vis én door de Benga muziek. We dansen hier de Karachunyo en Orutu, wellicht samen met de bevolking voorafgaand  aan het diner of bij een kampvuur. 

Dag 12 en 13

Vertrek van Kisumu naar Masaaï Mara National Park. De Masaaï zijn een prachtig krijgersvolk die hun culturele identiteit, ondanks de  vele aanloop van toeristen, bewaard  hebben. En dit geldt gelukkig ook voor hun dansen!


Overdag  kunnen we een safari  maken door het park op zoek naar leeuwen, gnoe’s, olifanten en meer. ’s Avonds dansen we samen met de Masaaï  hun unieke en diepgewortelde  dans, dit keer zonder begeleiding van percussionisten.  Onze dansen worden bijgestaan doorhun  unieke stemkoren die een oorverdovend , haast surrealistisch geluid  produceren. We overnachten  bij de Masaaï in tenten of in typische Manyatta-hutten (huizen van de Masaaï ).

Dag 14

Vertrek naar Nairobi. Vanuit hier nemen we de nachtrein  naar Mombasa.

Dag 15

Vroeg in de ochtend; aankomst in Mombasa. Mombasa staat bekend om haar smeltkroes van culturen van o.a. Arabieren, Indianen, de zwarte Bantu en Europeanen. Mombasa was vroeger de handelspoort van ivoor en slaven uit Afrika en kruiden en specerijen uit Oost-Indië. Een van de bekendste plekken in Mombasa is Fort Jesus (gebouwd door de Portugezen). De grootste zwarte Bantu-bevolking aan de kust zijn de Mijikenda en de Giriama. Van hen leren we een ceremoniële dans, maar welke dat is en waar deze wordt gedanst, blijft nog een verassing. Een ding is zeker: deze dansreis wordt spectaculair afgesloten!

Dag 16

Verblijf in Mombassa. Wordt het strand of stad?

Dag 17

Vandaag vliegen we terug van Mombasa naar Nairobi om van daaruit  terug te vliegen naar Amsterdam. 

Dag 18

Aankomst Amsterdam. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

ShareThis