23-12-2010

Contemplating the if's of time

Monorojo stelt zichzelf graag vragen over tijd. Waarom gaat het zo snel voorbij? Wat zegt Opa over tijd? Waarom mis ik vroeger? Dat soort vragen. Binnen twee contexten heb ik daar een mening over. Enerzijds, iets wat ik ooit heb gezien of gelezen, is dat tijd gekoppeld is aan hoe oud je bent. Iemand van 5 jaar oud ervaart een dag langer dan iemand van 70 jaar. Die ene dag is immers een relatief groot gedeelte van het totale leven van de 5-jarige. Logisch lijkt me, de bron weet ik niet meer, hoewel ik neig naar Discovery Channel. Iemand? 

Toen ik op reis in Porto samen met mijn vriendin na 5 dagen het gevoel had alsof ik al drie weken op pad was stelde ik mezelf (ons) de volgende vraag: "Huh, pas 5 dagen hier dat kan haast niet? We hebben zoveel gezien, gedaan en meegemaakt! Het lijkt alsof we al drie weken in Porto zijn". Weer een vraag over tijd dus, maar wat in reiscontext een nieuwe lading kreeg. 

Kwam het niet omdat we zo intens hadden geleefd de laatste dagen en zoveel hadden gezien? Iets wat ik herken van mijn trekkings in Nepal waarin dagen razendsnel voorbij gingen en waar elke dag een nieuwe belevingswaarde had. Q: Waarom leek het alsof ik al drie weken op reis was terwijl ik pas 5 dagen in Porto was? 

A: In alle nederigheid geloof ik dat hoe meer NIEUWE herinneringen je aanmaakt hoe langer het lijkt dat de tijd duurt. Wellicht dat Einstein, relativiteit en onderbewustzijn een rol spelen, maar daar gaan we nu niet op in. Mijn stelling is dat wanneer je veel verschillende en vernieuwende dingen beleefd dat je dan langer leeft. Veel mooie en veel verschillende herinneringen aanmaken dus. Dat is nog eens een pensioen opbouwen. Mijn advies daarom: reis en ontdek er zoveel mogelijk op los. Voor je het weet is het game over. Iemand een andere invalshoek? Ik ben benieuwd.   

16-12-2010

Skip the middleman

Ik pleit er al jaren voor. Duurzaam toerisme start onder meer met direct selling aan de reiziger. Dus de lokale agent in een ontwikkelingsland, die nu de reis moet samenstellen voor een reisorganisatie in Nederland, die direct aan de reiziger verkoopt. De marge van de reisorganisatie in Nederland valt daardoor weg, marge voor lokale ondernemer is hoger en reiziger betaalt waarschijnlijk minder (afhankelijk van ticketprijzen).

Dat het er van zou komen wist ik al, zeker met het ook op social media wat op den duur wordt ingezet door lokale ondernemers. Iets wat we in Nepal hebben gestimuleerd met Monorojo. 

Ik lees zojuist dat er een nieuw label is Tourwizz waar je via de site direct in contact kunt komen met lokale spelers. Een zeer goed initiatief dus wat ik alleen maar kan toejuichen. Dit soort initiatieven zullen het proces alleen maar versnellen. Ik verwacht echter nog wel dat de komende tien jaar, zeker ook met het oog op vergrijzing, het huidige model blijft bestaan. 

Het is wel zaak voor touroperators in Nederland om nu al te kijken naar de rol van social media voor hun.  Wat kunnen begeleiders doen? Wat kunnen de reizigers betekenen in dit kader? Hoe ga ik mijn producten aanpassen? Welke online niches zijn er? Ik verbaas me soms in hoeverre informatie niet gedeeld wordt door touroperators. Juist het delen hiervan en dat koppelen aan nieuwe en interessante content kan ze op lange termijn doen overleven is mijn indruk. Of zie ik dat verkeerd en zullen de grote delers het blijven bepalen volgens huidig model?


06-12-2010

Contemplating Facebook & Wordpress


Vraag me steeds weer af wat de beste oplossing is voor de integratie van Facebook en Vakantierecept (Wordpress). Het is van belang dat lezers een reactie kunnen geven, mee kunnen doen en dat de discussie in ieder geval de mogelijkheid heeft om te ontstaan, dat staat vast. Maar waar ik ook naar op zoek ben is een vivid Facebook pagina van Monorojo waar straks meer dan alleen verhalen van Vakantierecept op komen. Daar moet interactie zijn zeg maar.

Voorbeeld van een import van je Wordpress blog in je Facebook vind je op Wordpress TV. Handig. Er zijn echter meer plugins en Involver heeft een mooi platform ontwikkelt waarin ook andere sites en de iPhone worden gekoppeld bovendien kun je hier ook e.e.a. meten. De groei van Facebook gaat de komende tien jaar gewoon door. Er blijven nieuwe en niche start ups komen. It all narrows down finally, maar Facebook dendert door dat is een gegeven. Gebruiken dus dat is essentieel. Dat Google ergens in de lente met GoogleMe komt dat is schattig, maar die slag is al verloren. Inzetten op das gesicht dus. Of iemand moet met een heel andere tip komen?





03-12-2010

Endemol, Foursquare & Mobile Travel

Gisteren werd bekend gemaakt dat Endemol samen met Foursquare gaat werken aan een TV programma. Waarschijnlijk binnen een bestaand format. Ik hoop echter op een nieuw reisformat waarin we elementen terug kunnen zien van Mobile Travel. Als ze een beetje creatief zijn kunnen ze alle kanten op. 

Ik heb één concept geschreven voor een mobile reisspel in Thailand waarin informatie, tips en opdrachten per team (MVO bedrijven had ik voor gekozen) werden geformuleerd via sms. Dat is nu een jaartje of vier geleden en was de start van het label Mobile Travel waar ik later samen met Pepsi  mooie dingen mee heb gedaan. Als je ziet hoe snel de mobiele mogelijkheden zijn verandert. Toen was sms toegankelijk en gps al vernieuwend. Nu kun je zo'n beetje alles. Getuige mijn artikel over Layar. In dat kader by the way, dit kreeg ik op mijn Facebook - erg cool: 


Ik hoop dus op een nieuw reisformat in spelvorm waarbij de mobiele telefoon gaat zorgen voor coole opdrachten in een real life wereld. In het begin zal dit nog in de Westerse wereld worden aangeboden (zoals filmpje), maar in een later stadium gaan we met deze technologie hopelijk ook naar echte avontuurlijke landen. Tegen die tijd zullen touroperators zich inmiddels ook wat verder hebben gemengd in de mogelijkheden van social media en smart phone technologie dus die kunnen daar dan ook een rol in spelen. Maar voordat die logge conservatieve organisaties zover zijn...Wat dat betreft heeft een kleine starter misschien wel meer kans.

Tijdens het project met Xplore in Nepal hebben we één van de NHTV studenten de opdracht meegegeven om opdrachten te formuleren in Kathmandu voor dergelijk spel en om dit te testen met een groepje. Dit is goed gegaan, maar we hebben het helaas niet mobiel kunnen testen op een groep reizigers. Ik vond het in ieder geval toen al een geweldig concept om aan te werken en ik moet eerlijk zeggen dat in deze tijd van mobiele mogelijkheden het weer begint te kriebelen. Niet in de laatste plaats door Layar en de samenwerking tussen Endemol met Foursquare. Ik zet in om te starten met La Ruta Maya. Tombes van het spel Copan hebben me namelijk alweer op wat ideetjes gebracht. 

01-12-2010

Status Vakantierecept


Een goede website bouwen duurt altijd langer dan gepland. Tenminste dat is mijn ervaring. Een voordeel daarbij, wat gelijk ook een nadeel is, is dat er steeds weer kleine aanpassingen worden gedaan die het steeds weer nét ff iets beter maken. Afijn, ik ga ervan uit dat de site deze maand online staat. Ik ben wel klaar met de dummy. Zou ook aansluiten op mijn koffie-onderzoek in Breda.

Voordeel van Vakantierecept t.o.v. andere websites is dat het een onderscheidend karakter heeft. En de content die daarbij hoort is, zoals eerder aangegeven, gevoeliger voor social media. Betekent eigenlijk dat ik inzet op Likes en (Re) tweets i.p.v op ouderwetse linkbuilding. Door Vakantierecept, en in een later stadium ook via Reismuziek, kun je laten zien wie je bent. Van radicaal eten in Peru tot diepgaande sounds van Radiohead in de Himalaya. Laat zien waar je bent geweest, wat je cool vindt, wie je bent en wat jij leuk hebt gevonden.

Het is misschien een risico, maar het online landschap verandert. Social media gaat zo verschrikkelijk hard en content wordt steeds belangrijker. Dus ook met het ook op SEO. Ik ga ook niet teveel inzetten op rankings.  Ik blijf bij de basis van de content die gewoon goed / bijzonder moet zijn. Bovendien sluiten reizen, muziek en eten & drinken ook aan bij wie ik ben en wat ikzelf ook leuk vind. Dat is nog het belangrijkste! Jezelf blijven en doen wat je wilt doen. Ook online dus

ShareThis