07-09-2010

Albanie & Macedonie

Kort verslag van de Albanie en Macedonie reis. Aanvullende informatie, als die er is, volgt nog.

Tirana

Tirana op een zaterdag of zondag is gezellig en makkelijk te bereizen. Aan het centrale Skanderberg plein linkerkant een lekkere espresso gehad. De eerste en niet de laatste van deze reis. Veel tentjes en jongeren die een bakkie of biertje doen. Later die avond bij de Music Box geweest in het uitgaanscomplex in het park bij het nieuwe Tirana. Weizbier van Grolsch erg lekker, mooi uitzicht op het parkje waar het bruist en het duurste biertje van de hele reis betaalt €3, 50. Goed hotel is Kruja www.hotelkruja.com. Is ook vlakbij Skanderberg plein wat een makkelijk en centraal punt is in Tirana.

Flink aan het renoveren aan het Skanderberg plein. Nieuwe burgermeester maakt er werk van om de communistische uistraling te doen verdwijnen. Check de kleuren die de flats en gebouwen hebben. Rood, geel, groen en blauw is overal in de stad te vinden. Mooi. Heel goed te zien vanuit de Sky Tower bij de wijk Blloku. Bar draait rond en entree is 200 lek. Zeker doen!

Tirana op een zondag is een familie aangelegenheid zoals dat in de gehele mediterrane is. Wandelen vanuit het centrum naar het park (parku i madh) aan het meer is een aanrader. Families zitten in het park en aan het meer en genieten van een picknick onder de zon. Onderweg of op de weg terug veel restaurantjes. Ook in het park zelf een fraai restaurant waar je echt uitstekend kunt eten. Italiaan San Giovani vind je net voor de ingang van het park. Een goede pizza kost hier 500 lek. Ben je dus €4 kwijt inclusief fooi. In het park zelf kost een pintje 100 lek. Nog geen €1. Terugweg via de wijk Blloku gelopen. Veel straatjes met barretjes en restaurantjes. Bij Raum boven op het dakterras aan het genieten van een koffie en Jarabe de Palo’s dos dias en la vida.

In het park kun je ook eten bij Green Park. Kunt daar vlakbij ook een drankje doen aan het water. Geen toerist te bekennen en een zeer gezellige sfeer! Bij Green Park een stevige maaltijd op met tomatensoep, drie (dikke) brochettas, friet en salade met een biertje voor €9. Die avond hebben we de snipperhit geintroduceerd voor tijdens de reis. Wie het eerste het nummer raadt krijgt een punt. We zijn begonnen met de stones en geëindigd met Marsupilami (tja..). De ober dacht dat we Duits waren dus de schlagers kwamen tevoorschijn, vandaar. Ander prima restaurant is The Mexican zo’n 300 meter voor de ingang van het park rechts (serendipitycafe@mail.ru).

Fastfacts Tirana en eerste indruk Albanie

Overal pinnen is geen enkel probleem in tegenstelling tot wat de gidsen vertellen. Mooie vrouwen, hartelijke mensen, heerlijke biertjes. Over het algemeen overal goed eten, moeten wel nog wennen aan hoe de hospitality werkt in de horeca. Voor een koffie zoals wij die kennen moet je een dubbele espresso bestellen. Net zoveel koffie maar zeker twee keer zo sterk.

Tip is om met taxi naar Dajti te gaan en met de kabelbaan omhoog. Kom je op top van de berg 1680 meter met uitzicht over Tirana. Taxi vanuit Tirana ongeveer 7 €. Spreek prijs af.

Tirana à Elbasan à Ohrid meer

Elbasan is niet veel bijzonders. De oude stadsmuur staat er nog en daarbinnen hebben enkele restaurants zich gevestigd. Op zich wel gezellig voor een bakkie koffie maar verder niet teveel van verwachten. Een stukje verder wandelen kom je al snel op een lokale markt of bij barretjes waar het Albanese leven zich afspreelt. Onderweg van Elbasan naar het meer van Ohrid een lokale lunch genomen namelijk Tavkosi. Bak yoghurt, vlees erin, groentesoep, brood en citroen. Citroen wordt bijna bij elke soep en visgerecht geserveerd overigens.

Ohrid
Stadswandeling door het oude gedeelte (de Burcht en het dorpje zijn UNESCO). Ook een bezoekje aan de oude en kleine kerk. Vervolgens aan het meer een Macedonische koffie gedronken (foto). Daarna helemaal naar beneden langs het water gelopen waar mensen genieten van het meer en de zon. Ik heb ’s avonds een enorme tortilla met kip, komkommer, tomaat, ui en kool gegeten. Was lekker en kostte me 150 lek dus €1,25. daarna de mini donuts geprobeerd (ook foto) die ze aan de straat verkopen. Lekker luchtig met chocolade.

Verder is het erg druk in het plaatsje. Het lijkt in eerste instantie echt op een massabestemming. Echter in het oude gedeelte ben je weer helemaal weg. Kunt hier lekker verdwalen. Net zoals in Gjirokaster en Beret. Een duik nemen in het meer zou ik zeker doen. Helder water en lekker fris. Tweede dag ’s avonds gegeten bij restaurant Dalga. Ik had gesneden kip in roomsaus met champignons en ui. Daarbovenop hadden ze kaas gelegd wat begon te smelten was erg lekker! Makkelijk te maken ook in Nederland dus. Ohrid is dus zeker een bezoek waard!

Ohrid à Oud buitenverblijf Enver Hoxha à Korca

Via de andere kant van het meer teruggereden en een stop gemaakt bij een oude kerk aan het meer Sveti Naum. In Korca een koffie gedaan bij Sky tower. Mooi uitzicht over de stad. SNV zit hier ook, zij stimuleren o.a. verschillende projecten in Albanie. Ook op het gebied van toerisme zijn ze actief. Lunchen kan bij restaurant Sjeng Sjerge (zoek).

‘S avonds is het te beleven op de ‘boulevard’. De weg sluit en mensen gaan hier flaneren. Kunt hier gegrilde maïskolven eten, popcorn, een van de vele barretjes bezoeken, of een bezoekje brengen aan een van de weinige restaurants. Houd hier rekening mee in Albanie lijkt het misschien een restaurant, maar de kans is groot dat het een bar is. Restaurants zijn er wel genoeg, maar minder dan lijkt. Barretjes daarentegen meer dan genoeg. Ik eindigde die avond helemaal op het einde bij het laatste restaurant. Heerlijk eten en supergezellig (foto). Probeer de lokale Kornatska (gekruide gehaktstaafjes van de bbq. Erg lekker) Dit met brood, friet, en een enorme bak salade en een halve lieter Korca bier kostte me 600 lek (€4,50). In Tirana heet dergelijk gerecht Chofte (zo spreek je het uit).

Van Korca naar Voskopoja. Hier is er een fantatisch kerkje te zien. Mystieke sfeer met mooie fresco’s. helaas is er te weinig geld in Albanie om dit soort schatten te beschermen. We hebben daar wat gewandeld en daarna zijn we naar Taverna Peshku gegaan voor superverse forel. Zo vers, je ziet ze de vis vangen, en zo heerlijk is het zelden, zie foto en filmpje. Dit is geweldig eten in een prachtige setting bij een Albanese familie die ons zeer vriendelijk behandeld. Bij terugkomst in Korca hebben we ons klaargemaakt voor het jaarlijkse bierfeest. Bier bier en nog eens bier zie foto’s.

Korca à Gjirokaster

Mooie rit door de bergen! Mooie uitzichten, vrij groen nog, een waterval en de bekende eenpersoonsbunkers. Koffiestop bij Germenj voor een koffie met prachtig uitzicht. In het plaatsje Permet lunch (Pavo is rijst met meatuli mix potje van groente met wat vlees). Aan de rivier, daarna ff een duikje genomen. Natuurlijk gezeik van reizigers dat de trap naar de rivier niet ok was, dat ze de kleren nergens goed kwijt konden, zo worden ze immers toch gestolen als ze er niet bij zijn, te warm etc etc.

In Gjirokaster bij Fantazia een koffie en biertje gedronken. Geweldige locatie met uitzicht over het mooie plaatsje Gjirokaster. Check de foto’s. Gjirokatser heeft UNESCO status en dat is niet voor niets. Het doet me een beetje denken aan Cuzco (linkje naar vakantierecept Cuy). Check ook het draaiboek voor restauranttips in Cuzco! Ook hier zijn Albaneze weer zeer relaxed en ook hier is afdingen geen normale zaak. Bij Fantazia, wat ik na het bezoek aan het kasteel heb gedaan, kun je ook de sunset pakken en daarna eten. Erg mooi.

Vrije dag in Gjirokaster. Lekker gewandeld en het kasteel bezocht. Daarna weer naar Fantazia en die avond vlakbij aan de straat een kebab gepakt met friet en salade. Ook weer lekker en goedkoop.

Gjirokaster -->  Saranda

Ongeveer 3,5 uur reistijd. Is een badplaats a la Costa Brava in de beginfase. Heeft het niet echt voor mij. Veel hotels en hotels in aanbouw. Wel een goede uitvalsbasis voor Butrint (archeologische site). Deze site valy heel goed in de smaak bij de reizigers en je kunt hier makkelijk 2,5 uur voor uittrekken. Lunchen kan hier ook. Saranda is wildgroei aan appartementen en hotels. Een (massa)bestemming voor Kosovaren, Grieken en Macedoniers. Natuurlijk ook Italianen die je veel ziet in Albanie. Hier kan er nog knalharde muziek worden gedraaid tot 03:00. Water vanuit Saranda, Ionische zee, is kraakhelder en fantastisch blauw. Zou mijn eigen reisbestemming echter niet zijn. Als uitvalsbasis voor Butrint of om een dagje te chillen akkoord. Hét hotel voor (zaken) reizigers is het Lindi hotel (eri60707@gmail.com).
Butrint is een leuk uitstapje vanuit Saranda. Het is een redelijk mooie site in mooie setting. Als je veel hebt gereisd en veel Archeologische sites hebt gezien dan kan het tegenvallen. Je moet er van houden aangezien het grootste gedeelte niet is afgegraven om het zo te beschermen. Zie foto’s. Naast de site is er een restaurant. Niet top, maar op zich prima te eten. Entreekosten 700 lek en voor een groep 500 lek p.p. Vanuit Butrint naar Saranda is ongeveer 40 min.

Saranda à Apalonia archeologische site à Berati

Langs de kust gereisd. Een prachtige route. Links de fantastisch blauwe Ionische zee en rechts de bergen. Lijkt een beetje op de great ocean road denk ik. Onderweg kun je stoppen om een viewpoint te nemen en wat lokale kruiden te kopen. Hier ook een vrouw uit Oostenrijk gezien die vanaf Wenen naar Egypte fietste.

Na enkele uurtjes bij Apalonia aangekomen. Entree is iets van 300 lek p.p (€2,20). Deze site valt echt enorm tegen. De naam doet anders vermoeden, maar het is het bezoek niet eens waard. Als je genoeg tijd hebt ga er langs en pak wat te eten bij het restaurant, maar voor de site hoef je het niet te doen./ letterljijk liggen er her en der wat losse (oude) stenen.

Daarna verder naar Berat (nog 1,5 uur). Berat is een leuk en mooi plaatsje. Oude wijkjes, oude bouwstijl met karakteristieke daken, nauwe straatjes en de burcht op de top van de berg waar het plaatsje tegenaan is gebouwd. Ene kant van de rivier de Christelijke wijk en de andere kant de Islamitische wijk. Gaat in Albanie allemaal hand in hand. Geloof wordt hier niet zo intens / extreem beleefd waardoor alles door elkaar kan leven. Tijdens de Ramadan zie je ook een kerstboom die wordt verlicht (Gjirokaster). Kan allemaal hand in hand. Geen gezeik iedereen rijk.

’S avonds een pizza gegeten (echt een topper, en groot) op het dakterras van hotel Tomori. Dit is het grootste en bekendste hotel en je moet een keer op het dakterras een drankje doen om de zonsondergang te bekijken. Je zit tussen de bergen met op de voorgrond de oude wijken van Berat. Absolute aanrader dus.

Berati

In restaurant Palm van het Palma hotel een koffie gedaan aan de rivier naast de lange hangbrug precies tussen de oude wijken in. Fraaie locatie. Ook gewandeld in de oude wijken tussen de nauwe straatjes door. Zeker de moeite waard. Check de wat er te doen is lijst van draaiboek. En van andere draaiboeken.

Berati à Durres

Durres is een drukke badplaats en een havenstad. De badplaats is duideijk./Hotels, fastfood en veel drukte. De havenstad en de historische bezienswaardigehden vallen enorm tegen. Zoals in zo’n beetje heel Albanie is dat geen top. Daarvoor kun je het beter bij Griekenland houden. Een leuke optie is om op het dakterras van het hoge hotel aan de kust op steenworp van de oude (veniziaanse) stadsmuur een koffie te doen met uitzicht over de hele stad en daarmee ook de oude bezienswaardigheden zoals het amfitheater en de moskee (zonder marionet). Vakantiegerechttip van Durres is om hier een torte tradicionale te eten. Erg lekker zeker met dit uitzicht.

In het strandgedeelte moet je oppassen door de drukke en gevaarlijke rijstijl van de vele Italianen en Grieken. Rijden als gekken. Het strand is uiteindelijk erg leuk. Misschien wel 100 meter breed en tienduizenden mensen die hier zonnen, spelen en zwemmen. Er komen jongens langs met koelboxen van 25 kg gevuld met koude drank en er is ook fruit en andere versnaperingen.

De zonsondergang is erg mooi en daarna wordt het alleen maar drukker op het strand. Het strand is ook de boulevard waar iedereen een wandeling komt maken. Gezellige sfeer. Voor één dagje is Durres on the beach wel de moeite waard. Het eten aan het stand is genoeg aanwezig,

Durres à Kruja à Tirana

Kruja is een leuk plaatsje wat tegen de berg is aangebouwd. Je kunt er makkelijk een uurtje of drie blijven door de musea en het kasteeltje bovenop de berg. Geeft mooie uitzichten over de vallei en kunt in deze setting ook prima lunchen. Dit gedeelte is voor het eerst toeristisch m.b.t. souvenirs. Daarna in 1,5 uur door naar Tirana. Ben naar Sky toweer gegaan en het Rogner hotel voor rust en stilte om te kunnen werken onder het genot van een lekker drankje en/of soepje. Afgesloten bij de Mexican, 250 meter voor de ingang van het park. Lekker Mexicaans eten. Mailadres is serendipitycafe@mail.ru.

Tirana à Amsterdam

Vlucht vertrekt om 14:20. Inchecken vanaf 12:00. Terug naar Nederland dus regen.

Tips, facts and nausea
  • Albanezen zijn supervriendelijk.
  • Ze staan open voor contact; relatief nieuw voor ze immers. Buitenlanders vinden ze cool en interessant.
  • Tirana is kleurrijk, goed uitgaan, stijlvolle bars en hippe mensen. Zou je niet denken nee, maar is gewoon cool. Met name de hippe Blokku wijk natuurlijk.
  • Eten? Drie gangen inclusief halve liter bier is lekker en kost je ongeveer €7.
  • Nationale drank is de Raki. Als je besluit om hem te gaan Raki, dan pas op want het is sterk spul..
  • Koffie, koffie en nog eens koffie. Lekkere koffie! Op zijn Italiaans.
  • Engels is alleen voor de jongere generaties weggelegd. Communicatie kan tricky zijn.
  • Gastvrij en behulpzaam.
  • Prachtige natuur in Albanie; veel bergen.
  • VEILIG! Ik ben met twee groepen op pad geweest en het was overal veilig. Zelfs wanneer iemand zijn waardevolle spullen vergat werd dit netjes gemeld (ook bij een barretje).
  • Extreem veel mensen rijden Mercedes. Ongeveer 50%!
  • Kappertje in Albanie kost je €2 en is prima! 
  • Pinnen kan overal en er zit genoeg geld in.
  • Openbaar vervoer niet echt top geregeld heb ik het idee. Wij hadden een eigen bus dus kan er niet helemaal goed over oordelen.
  • Infrastructuur kan beter, maar is niet eens zo slecht. Je rijdt veel door de bergen dus dat kost tijd.
  • Denk aan de warmte in de zomer. Kan op sommige plaatsen erg heet worden.

ShareThis